Aktuell textstorlek: 100%
Är pacemaker- och ICD-patienter sårbara för hackare?
Medicinska implantat sårbara för hackare lyder en rubrik på Sydsvenskan idag.
Det är välkänt att datorer kan hackas trots avancerade säkerhetssystem. BBC har nyligen publicerat en artikel om forskare som testat att hacka sig in i medicinska implantat som insulinpumpar, ICD- system eller pacemakers. Dessa tre medicinska apparater kan kommunicera trådlöst med en dator och enheterna kan uppdateras på distans. Kommunikationen är dubbelriktad. BBC skickade ut en varning den 9 april i år om att det finns en teoretisk risk för en hackerattack mot medicinska implantat.
Lyckligtvis är det seriösa, medicinska forskare som kontrollerar säkerheten kring t.ex. en ICD och vilka hot som finns. Vanligtvis är kommunikationen krypterad mellan en ICD och en dator. Emellertid har man med en specifik radiosignal kunnat stänga av och på en ICD i ett testlaboratorium. Forskare vid Massachusetts Universitet Amherst i USA avslöjar att när batterierna i en ICD börjar ta slut minskar krypteringsskyddet och därmed kan man med specifika signaler hacka sig in i en ICD och t.ex. stänga av den. Syftet med dessa experiment är att få tillverkarna av ICD- och pacemakersystem att förbättra säkerhetsteknologin för skydda enheterna från ”privata intrång” dvs. hacking.
De goda nyheterna är att man är övertygad att det går att öka skyddet med modern teknologi. Ett medicinskt regelverk i England (MHRA) påpekar att man inte fått in någon rapport om att ett medicinskt implantat har blivit hackade utom i experiment syfte.
Sammanfattningsvis verkar det som att du som har pacemaker eller en ICD inte behöver vara oroliga över att drabbas av hacking. Fortfarande finns det emellertid de yttre, elektromagnetiska störkällorna, men de är oftast välkända för patienter och läkare.
- Ämnesord: