Verka för nationell spridning av information och kunskap om onormal hjärtrytm

Go Red for Women – en kampanj mot hjärtsjukdomar hos kvinnor i USA

Go Red for Women
Go Red for Women

Februari månad varje år är vald till "hjärtats månad" i USA. Men månaden är inte direkt lagd åt det romantiska hållet utan tvärtom, mer åt den krassa medicinska verkligheten. I år har februari tillägnats kvinnors hjärthälsa. Tidningar och veckomagasin är fyllda med tips, råd och matrecept på hur kvinnohjärtan skall skyddas och må bra med hjälp av en djungel av träningsprogram och hjärtanpassade maträtter. Kvinnorna har uppmärksammat att nästan all forskning om hjärt-kärlsjukdomar har kretsat runt män men nu är det alltså kvinnornas tur.

Kampanjen i USA flaggar med symbolen en fladdrande röd klänning till stöd åt kampanjens motto: "Go Red for Women". Det är ungefär som det rosa bandet har blivit en symbol för forskningen kring bröstcancer.

USA:s stora hjärtorganisation AHA (American Heart Association) bjuder in allmänheten till seminarier och föreläsningar. Många kvinnorna bär röda klänningar och leder seminarier och föreläser om hjärtan.

Man får bl. a. lära sig att under ett normalt liv slår människohjärtat 2,5 miljarder slag men tyvärr är det inte alla som är så lyckligt lottade att de får uppleva alla dessa slag. En hjärtinfarkt eller arytmi kan sätta stopp för det i förtid. Emellertid är hjärt-lungräddning, pulstagning, kunskaper om arytmier och symtom på stroke eller hjärtinfarkt med på agendan. Kunskaper inom dessa områden kan rädda många skadade hjärtan.

Hjärt-kärlsjukdom – The big killer #1

Något förvånansvärt är att i många amerikanska artiklar nämns att kvinnans vanligaste dödsorsak numera är just hjärtsjukdomar eller som de skriver: the big killer #1! Tidigare har man fokuserat resurserna på t.ex. bröstcancer. Det gör man fortfarande men nu flyttas intresset delvis över på kvinnornas hjärtsjukdomar. Man är inte direkt rädd för att skrämma upp folk med höga dödstal. Kanske vill man få igång väckarklockorna och basunera ut att det är dags och göra något åt sitt hjärta med nyttig kost och en modest träning (det gäller ju även männen naturligtvis). En studie visade att endast 55% kvinnor kände till att kvinnans främsta dödsorsak numera är hjärt-kärlsjukdom.

Bort med övervikten, ha koll på blodtrycket, slutrökt för all framtid, blodfetterna skall vara under kontroll och lite fysisk aktivitet helst dagligen är ett av många välkända recept för att få hjärtat att må bra. Broschyrer om hjärtinfarkt och arytmier delas ut. Kunskap och information till allmänheten är betydelsefullt i USA. AHA:s organisation "Go Red Heart Checkup" har engagerat över två miljoner kvinnor att leva mer vänligt för sitt hjärta och gå på regelbundna kontroller. Naturligtvis vill man förhindra ett insjuknande vilket är mera attraktivt än om sjukdomen bryter ut.

Skillnad kvinnors och mäns hjärtan – Sverige en föregångare

Sverige var tidigt ute med att lyfta fram det speciella med kvinnohjärtan redan för drygt tio år sedan. Man påpekade att det finns många skillnader mellan män- och kvinnohjärtan. Inte minst olika hormoner kan påverka hjärtat. Professor Karin Schenk-Gustafsson som är överläkare på Karolinska Universitetssjukhuset, publicerade en banbrytande bok 2003 med titeln "Kvinnohjärtan: Hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor". Boken blev en succé och har följts upp med bl.a. boken: "Det brustna kvinnohjärtat" år 2008.

Tyvärr har mortaliteten i hjärt-kärlsjukdomar hos kvinnor kommit upp till första plats, något som männen tidigare haft och fortfarande har. I Sverige avlider cirka 50 kvinnor om dygnet i hjärtsjukdomar medan tre kvinnor per dygn avlider i cancer.

Vi hoppas att även Sverige följer efter andra länder och avsätter resurser för att sprida kunskaper och instruktioner i bl.a. massmedia hur man skyddar hjärtat och framför allt när de första symtomen börja dyka upp på en kommande allvarlig sjukdom rörande hjärtat.

Symptom på hjärtinfarkt

Det skadar inte att repetera de första symptomen på en eventuell annalkande hjärtinfarkt:

  • Obehagligt tryck eller smärta mitt i bröstet. Ibland känns det som det klämmer åt kring hjärttrakten. Obehaget eller smärtan kan avta men kan komma tillbaka inom några minuter. Man kan inte påverka smärtan genom olika kroppsrörelser.
  • Värk eller smärta ut i bägge armarna eller i framför allt vänster arm. Även ryggen, nacken, käkarna eller magen kan drabbas av obehaglig värk.
  • Svårigheter att andas, luften räcker inte till.
  • Plötsliga kallsvettningar, illamående och lätt huvudvärk.
  • Det vanligaste symtomet, bröstsmärta, delar kvinnorna med männen. Men kvinnor får lättare värk i ryggen, i magtrakten, upp i käkarna samt blir lättare illamående. De får också svårare att andas.

Finns symptomen fortfarande kvar efter cirka fem minuter, ring 112 och beskriv snabbt symptomen så att ingen tvekan finns att det kan vara en eventuell hjärtinfarkt.

Bröstsmärta kan bero på annat – differentialdiagnoser

Några andra diagnoser vid bröstsmärta (s.k. differentialdiagnoser) är följande:

Tietzes syndrom eller chondritis costalis

Bröstsmärtor behöver inte komma från hjärtat. Själva bröstkorgen har många små leder mellan revben och brosket i bröstbenet. Du kan klämma och trycka på dessa leder och känner du smärta över en eller flera leder så kan det förklara smärtan.

Tillståndet kallas för Tietzes syndrom eller chondritis costalis och är ganska vanligt. Det är ofarligt men smärtsamt. Även här kan smärtan stråla ut i vänster arm. Orsaken är okänd men stress (alltid denna stress!), oro, ångest mm spänner bröstkorgens muskler och det gör ont. Kvinnor drabbas oftare än män. Kyla ökar smärtan, värme minskar den. Vrider man lite på bröstkorgen ändras smärtan något, vilket den inte gör vid hjärtinfarkt.

Muskler runt bröstkorgen

Andra muskelgrupper runt bröstkorgen kan också värka. Man är inte allmänpåverkad som man ofta blir vid hjärtinfarkt. Lungorna omsluts av lungsäckarna som också kan orsaka smärta vid t.ex. en infektionssjukdomar.

Retningar i matstrupen

Ytterligare en orsak till bröstsmärtor kring hjärttrakten är retningar i matstrupen, som passerar ned bakom hjärtat. En medicinkapsel kan fastna i matstrupen och ge en brännande smärta. Sura uppstötningar irriterar också slemhinnan i matstrupen och ger bröstsmärta.

Ryggåkommor

Slutligen kan ryggåkommor ge smärta i bröstkorgen. Här märker man genast att man kan påverka smärtan genom att röra sig.

Även Sverige har slagit in på det röda temat och hjärtat

Sverige har avsatt ett par dagar i mars 2012 för att bl.a. presentera det speciella med hjärtat hos kvinnor. WiR (Women in Red) är ett kvinnoforum med hjärtinriktning som nu framträder på Oscarsteatern i Stockholm den 6 mars. Ytterligare framträden sker andra dagar på andra orter i Sverige (vg. se webbadressen nedan). En röd, högklackad sko har blivit symbolen för WiR jämfört med USA:s logo, den röda klänning.

Om jag förstått det rätt så har den sk. 1,6 miljonerklubben med Alexandra Charles i spetsen ordnat arrangemanget med WiR. Syftet är att förbättra kvinnors livskvalitet och hälsa. Du kan läsa mer om detta på www.1.6miljonerklubben.com Här finns tips om lämplig motion, diet, mediciner, föredrag dvs. allt möjligt som har med kvinnohälsa att göra. Namnet 1,6 miljonerklubben myntades för sju år sedan då antalet kvinnor över 45 år översteg just 1,6 miljoner.

I USA pågår hjärtmånaden februari, i Sverige sker olika aktiviteter rörande bl.a. hjärtat kring den internationella kvinnodagen 8 mars och England har sin årliga arytmivecka i slutet på maj 2012.

Så sammanfattningsvis pågår aktiviteter i flera länder där medicinsk hjärtexpertis och allmänheten möts. Arytmia bevakar de olika aktivisterna och förmedlar till vår läsekrets det mest väsentliga som presenteras.

Ytterligare läsning och länkar