Verka för nationell spridning av information och kunskap om onormal hjärtrytm

Implanterbar Loop Rekorder – ILR

Implanterbar Loop Rekorder – ILR
ILR

Om Din läkare inte kan finna orsaken till Dina symptom med hjärtklappning, yrsel eller kanske svimning genom de vanligaste metoderna: ett standard- EKG, 24-timmars bandspelar-EKG och kanske ett arbets-EKG kan man överväga att implantera en så kallad loop rekorder (ILR).

En ILR-dosa registrerar hjärtrytmen i form av ett EKG i flera månader och t.o.m. upp till tre år. Om Du sällan har några symptom (kanske högst en gång i månaden) är detta ofta en utmärkt lösning för att finna diagnosen till Dina besvär. Om Du t.ex. svimmar av oklar anledning kan man avläsa Din ILR och se på EKG vad som händer med hjärtat när Du svimmar.

Hur implanterar man en ILR?

En ILR dosa är liten som ett USB minne ungefär. Den opereras in i lokalbedövning genom ett litet snitt på cirka 1-2 cm. Vanligtvis placeras den lilla dosan intill hjärtat under huden för att den lättare skall registrera hjärtats svaga, elektriska signaler. Implantationen görs polikliniskt och tar bara 10-15 minuter. Såret sys ihop med ett par stygn. Observera att man inte behöver dra några trådar till hjärtat, som vid en pacemakerinläggning.

Ett plåsterförband läggs som Du kan ta bort efter en vecka. När såret är helt torrt kan Du duscha eller bada. Det flesta läkare syr ihop med en tråd som försvinner av sig själv.

Hur registreras en episod med ILR dosan?

Efter implantationen programmeras Din ILR med en dator så att den blir optimalt inställd och registrerar hjärtats signaler. Detta är helt smärtfritt. Du får också med Dig och instruktion om en aktivator (en slags fjärrkontroll) som Du kan lägga över Din ILR dosa när Du har symptom. Då trycker Du på en knapp och ILR dosa sparar Ditt EKG från den stund Du har symptom.

Med hjälp av en dator kan läkaren sedan se vad som hände med hjärtat dvs pulsen när Du blev dålig. Dessutom finns en automatisk funktion i de moderna ILR- doserna. Sjunker pulsen för lågt eller går den för fort aktiveras minnet i Din ILR och spar EKG- episoden under några minuter före och efter Dina symptom. Den finns kvar i minnet på Din ILR dosa och minnet kan även lagra flera episoder.

Du bör ha med Dig aktivatorn när Du t.ex. går ut. Får Du yrsel eller andra symptom , lägga aktivatorn över din ILR dosa och tryck. Du blir undervisad på detta innan Du lämnar sjukhuset.

Distansuppföljning

De nya ILR-doserna kan via ett modem skicka en signal från hemmet till sjukhuset som kan läsa av Ditt EKG när Du hade symptom. Du ringer bara upp pacemakeravdelningen och man kan via en dator starta en EKG-registrering. Det kallas för distansuppföljning och vi skall diskutera detta lite närmare i kommande artiklar. Fördelen för patienten är att de inte behöver åka till sjukhuset varje gång något registreras på Din ILR!

Ibland ser man direkt att Din pulsen går i fel hastighet och Du kallas till sjukhuset för att få hjälp, kanske med en pacemaker. Ibland kan man finna när Du svimmat att hjärtat gått normalt och då får man fortsätta utredningen. Kanske rör det sig om blodtrycksfall eller epilepsi?

Borttagande av en ILR-dosa

Har det gått tre år utan symptom och man inte funnit någon konstig puls så avlägsnas dosan. Hos några patienter kan man få en diagnos inom några veckor annars kan det ta några månader innan man får en diagnos .När man har fått en diagnos så tar man bort ILR-dosan under huden. Det går fort och görs i lokalbedövning. Ofta görs det i samband med att man lägger in en pacemaker. Du får en litet cm långt ärr där Din ILR-dosa har suttit.


Författaren till texten heter Dr Matt Fay. Översättare: Thomas Fåhraeus.