Verka för nationell spridning av information och kunskap om onormal hjärtrytm

Motionera hjärtat säkert på din elcykeln

Thomas med Crescent elcykel
Gaze Elcykel
Motorn i framhjulets nav på Crescent

Många människor som rehabiliterar sig efter t.ex. en hjärtinfarkt gör det inomhus med en motionscykel. Det är viktigt att komma igång igen efter en infarkt och träna upp sin kondition.

Många skulle nog vilja cykla ut nu helst i naturen. Många hjärtpatienter är emellertid oroliga för att de tar ut sig vid cykelturen och inte orkar trampa tillbaka igen. Motvind hem och ett par uppförsbackar kan även knäcka en frisk men ovan cyklist!

Ett bra alternativ till tristessen att trampa på en motionscykel är att skaffa sig en elcykel med PAS (Pedal Assist System) eller pedalassisterad elcykel. PAS betyder att man måste trampa för att få hjälp av motorn. PAS ger via motorn i baknavet eller framnavet assistans och minskar den kraft du själv måste använda för att framföra cykeln. Många använder assistansen från resans start och får hjälp hela vägen (om den inte blir för lång).

Eller så trampar man på tills man blir trött, andfådd eller börjar få värk i bröstet eller i benen. Man kan då starta den lilla elektriska motorn som är inbyggd i framhjulets eller bakhjulets nav. Du kan fortsätta att trampa men det går mycket lättare med påslagen motorhjälp. Är du helt slut eller inte mår bra, kan du trampa helt utan motstånd och använda cykeln som en slags elektrisk moped. Med några kontroller på styret sköter du enkelt alla funktioner. Så fort du bromsar kopplas motorn ur.

Elcyklar enligt svensk lag får endast ha assistans från motorn upp till 25 km/h. Om motorn driver cykeln utan att pedalerna snurrar får cykeln gå max 20 km/h (den sistnämnda kategorin är alltså inte en PAS).

ARYTMIA har testat två elcyklar. Vi valde dels en mindre ihopvikbar elcykeln av märket Gaze med 20-tumshjul. Cykeln är relativt liten och kompakt, med styre och sadel som lätt kan höjas vid behov. Batteriet, som sitter under sadeln, tar man lätt loss och det laddas med 220 volt från ett vanligt uttag. Räckvidden är cirka 50 km, naturligtvis beroende på hur mycket du använder PAS-assistansen. Motorn på 250 watt och assisterar upp till 25 km/h. Cykeln väger 25 kg, har låg ram som gör det enkelt att kliva på och av för t ex rörelsehindrade. Cykeln är gjord av aluminium och ger ett robust och stabilt intryck. Man kan även vika ihop den på mitten! Även pedalerna kan vikas in, vilket gör det lätt att stoppa cykeln i t ex bilens bagagelucka! Cykeln har 6 växlar av märket Shimano.

Med elmotorn avstängd fungerar den som en vanlig cykel. Stötdämpare fram ger mjukare åkkomfort. Den elektriska motorn går igång när man vrider på ett kontrollhandtag på styret. Höger handtag tjänstgör som fartreglage. En tydlig liten instrumentbräda visar bl.a. hur mycket ström som är kvar. Cykeln testades i kraftiga backar och den lilla motorn klarade dessa med glans. Priset är förhållandevis lågt, cirka 8500 kronor.

De små hjulen på Gaze-cykeln gör den mindre lämpad för längre cykelturer om du vill hålla en ganska hög fart. Små hjul har sämre moment och rull men gör cykeln lätt att hantera i längre hastigheter. Att den är ihopvikbar är självklart ett stort plus om du vill ta med cykeln i bilen eller på båten. Det är cykelns riktiga styrka. Och den ska inte underskattas. Att kunna cykla precis när man vill cykla och där man vill cykla ökar nyttan och nöjet och gör att du oftare kommer att cykla och träna.

Vi har också testat en större, mer normal cykelmodell, som är byggd som en vanlig damcykel. Priset blir några tusenlappar högre drygt 13 000 kronor. Testcykeln är en Crescent elcykel som de franska brevbärarna anskaffat (4000 stycken). Det verkar betryggande. Här är den lilla elmotorn inbyggd i framhjulets nav, som ser lite större ut än normalt. Batteriet ligger horisontellt under pakethållaren. Har man en cykelväska på pakethållaren, syns det faktiskt inte att det är en elcykel.

Elreglaget sitter på bredvid vänster styrhandtag och har bara två knappar, elmotor av eller påslagen och val av hastighet :15, 20 eller 25 km/h. Här finns en handbroms för framhjulet. Bakhjulet bromsas med pedalerna. Ett fulladdat batteri klarar cirka fyra, fem mil beroende på backar, väglag och hur mycket kraft du använder själv. Crescent har också Shimano-växlar dock endast tre stycken, vilket räcker bra. Liksom Gaze-cykeln känns Crescent också gedigen och utstrålar kvalitetskänsla. Batterierna på bägge cyklarna är fastlåsta men lätta att ta av vid t.ex. återuppladdning. Du kan läsa mer om cyklarnas prestanda på respektive webbsida.

Det är roligt att färdas på en elcykel. Man får ta det lite försiktigt i början och det är klokt att slå på motorn först när man väl har börjat cykla. Väljer man hastigheten 15 km per timme på Crescenten med elmotorn igång, så växlar motorn steglöst in om man inte kan hålla den hastigheten t.ex. vid en backe. Även om man har en dålig kondition så tränar man upp den med dessa elcyklar. Motorn eller batteriet påverkar inte en pacemaker eller en ICD.

Så kom igång nu i sommar och pröva en elcykel. Du kommer att bli förvånad över hur roligt och skönt den är att färdas på den. När du känner för lite motion är det bara att koppla ur motorn och cykla som vanligt eller om du vill ha lite understöd, sätt hastigheten på Crescentmotorn till 15 km/ timme. Ett tips, vill du sitta extra skönt, köp till ett sadelskydd med inbyggd gel!

Den mindre, billigare cykeln hittar du bl.a. hos den vänliga butiken:
Gaze AB
Odinsgatan 9
411 03 Göteborg
tel 031 806535
info@gazeinc.com
www.gazeinc.com
Gaze AB levererar cykeln i Sverige via en transportfirma och det kostar 390 kr om den hämtas på terminal. För pris på hemleverans kontaktar ni Gaze AB direkt, då det kan variera i pris beroende på vart man bor i landet. Gaze AB har en garanti på ett år och har tillgång på ev. reservdelar.

Crescents elcykel säljs bl.a. i Skåne av ”Cykelhandlaren i Löddeköpinge AB” Barsebäcksvägen 44, 246 30 Löddeköpinge tel 046 709083. Även denna firma är mycket tillmötesgående och serviceinriktad och har reservdelar som kanske behövs i framtiden.

Thomas Fåhraeus
Överläkare i Kardiologi
Lund