Verka för nationell spridning av information och kunskap om onormal hjärtrytm

Thomas kåserier: Hjärtligt välkommen tillbaka kolesterol!

Äggen gör comeback. Attribution-ShareAlike 3.0 Unported Timothy Titus.

Äggen gör comeback

Ironiskt nog är det svårt att förstå att människor med låga kolesterolvärden överlever. Vi läser vidare att konstgjorda sötningsmedel gör oss feta. De fruktade äggulorna är numera rena rama hälsan själv. Ett ägg om dagen har äntligen kommit tillbaka.

Kroppen behöver lite av varje av rena matprodukter. Färdiggjord mat bannlyses då den innehåller toxiner för att hålla den fräsch. Den, som vill överleva, bör angripa flaskan med soja och kasta den utom synhåll. Soja blockerar upptagningen av viktiga mineraler som kalcium, magnesium, koppar, järn mm. Rubbningar i magnesium- eller kalciumhalten i blodet kan leda till attacker med extraslag och hjärtklappning.

Mer omega-3 och mindre omega-6

Olivolja får passera nålsögat men dess goda egenskaper försvinner om stektemperaturen blir för hög. Majsolja klarar sig inte så bra trots innehållet av omega-6 fettsyror. För mycket av det senare är inte längre bra för hälsan. Fisk-omega (omega-3) verkar dock klara sig bättre.

Ett högt betyg får sallad med sin rika innehåll på bl a vitaminer. De färdiggjorda salladssorterna i plastpåsar har sämre vitamininnehåll än den skurna salladen. Nyttig sallad skall ätas färsk.

Korv och lättstekt rött kött är inte så skadligt för blodkärlen enligt somliga. Andra forskare varnar för en ökad frekvens av hjärtinfarkt eller cancer av dessa varor.

Vad skall man tro? Har det blivit lättare att fylla varukorgen med rätt sorts mat?

En gång lär Pablo Picasso ha sagt att genom alla århundraden har den medicinska vetenskapen kommit fram till en enda sanning - rent vatten i lagom mängd är oskadligt för människan. Vi får hoppas på att dagens budskap är ytterligare en sanning.

Lästips: Ulf Ravnskov

Läs gärna om dr Uffe Ravnskov och hans långvariga arbete mot kolesterolmyter. Uffe var tidigt ute med att all teori om kolesterol har varit fel och under många år har han blivit ifrågasatt av kollegor. Nu verkar han ha fått upprättelse.

Ytterligare läsning och länkar