Verka för nationell spridning av information och kunskap om onormal hjärtrytm

Pulskontroll

Kontrollera din puls snabbt med mobilen!

Instant Heart Rate App

Du sitter i soffan och ser på TV eller tar en promenad. Kanske står du i en kassakö eller har gått till sängs för att sova. Plötsligt känner du lite yrsel, kanske känns det som om att du har fått hjärtklappning, du får svårt att andas eller några andra symptom uppträder. Dessa symtom kanske återkommer då och då. Läkarna hittar inga fel, hjärtat slår kanske normalt vid läkarkontrollerna.

Då kan det vara bra att ha Instant Heart Rate – en app i din smartphone, Android eller Iphone, som kan avslöja om du har normal eller onormal puls. Den finns i betalversion för 7 kronor eller gratis (med begränsad funktionalitet). Beskrivningen nedan gäller betalversionen.

Förmaksflimmer, pulstagning och pulsklocka

Som vi tidigare nyligen skrivit om så finns det ett stort intresse att spåra upp patienter som har anfall med förmaksflimmer eller som har kroniskt (ihållande) förmaksflimmer utan att denna arytmi har upptäckts. Många patienter, som får förmaksflimmer, kan få symptom direkt med bl a hjärtklappning, nedsatt fysisk arbetsförmåga och ofta "oro" i bröstet. Är förmaksflimret oupptäckt talar man om "tyst förmaksflimmer" som inte ger symptom och inte leder patienten till sjukhuset.

För cirka ett år sedan inledde ArytmiAlliansen en liten kampanj om att lära ut hur man tar pulsen själv då och då. En informationsvideo finns på YouTube som Du kan hittar där om Du söker på "pulstagning" eller mitt namn. Den ligger också på denna sida, med en länk till höger.

Prenumerera på innehåll